Walne zebranie BMP Diecezji Łódzko-Poznańskiej

W dniach 26-28 listopada 2021, z błogosławieństwa Jego Ekscelencji Najprzewielebniejszego Atanazego, biskupa łódzkiego i poznańskiego odbyło się Walne Zebranie BMP diecezji łódzko-poznańskiej. W zebraniu wzięło udział około 40 osób z Krakowa, Łodzi, Poznania, Kielc, Radomia oraz duchowni: ks. prot. Jarosław Antosiuk (Kraków), ks. prot. Adam Weremijewicz (Łódź) i ks. Jerzy Mogilewski (Poznań).

W piątek 26 listopada uczestnicy przybywali na miejsce, poznawali się, dzielili się doświadczeniem.

W sobotę rano 27 listopada po modlitwach porannych i śniadaniu odbyła się oficjalna część spotkania, podczas której pełniąca obowiązki przewodniczącej Wiktoria Woroniecka przedstawiła działalność Bractwa za poprzedni 2020-2021 rok. Następną częścią były wybory nowego przewodniczącego Zarządu BMP diecezji łódzko-poznańskiej, którym został Anton Yakubenko. Zostali wybrani również  członkowie Zarządu:

– Wiktoria Woroniecka

– Bohdan Petrenko

– Daria Antosiuk

– Irina Kuzmina

– Anna Shiriai

– Michał Anochin

– Włodzimierz Yukhymuk

Po spotkaniu młodzież udała się na ciekawy spacer po Gubałówce i Zakopanem, mając możliwość zapoznać się, porozmawiać, spędzić czas razem, omówić plany na przyszłość i zrobić wspólne wspaniałe zdjęcia z widokiem na Tatry, tym bardziej, że dla niektórych osób była to pierwsza wycieczka w góry. Po obiedzie odbył się quiz o prawosławiu oraz spotkanie z Aleksandrem Wasylukiem, który opowiadał o tym, czym jest Bractwo, jak funkcjonuje, dzielił się własnym doświadczeniem i pomysłami.

Ponieważ spotkanie młodzieży prawosławnej zostało połączone z zapustami przed postem bożonarodzeniowym, wieczorem po spotkaniu zostało zorganizowane duże ognisko.

Następnego dnia 27 listopada w niedzielę Walne Zebranie BMP diecezji łódzko-poznańskiej zostało uroczyście zakończone Świętą Liturgią w zabytkowej kaplicy  na Jaszczurówce.

Tekst: Anna Shirai
Foto: Aleksander Wasyluk